Het asielbeleid is kommer en kwel, maar er is tegenspel

Onder dat motto organiseerde VTU afgelopen maandag een bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger.
Inzet was te laten zien dat er volop initiatieven zijn waarin heel veel mensen in verweer komen tegen het antimigratiebeleid van de PVV-regering en minister Faber (Asiel en Migratie).
Die middag was Wilders nog met zijn ronduit fascistische 10-puntenplan gekomen, maar bij ons werd advocaat Pim Fischer luid toegejuicht. Die middag was er namelijk ook een heldere positieve uitspraak in de rechtszaak die hij voerde tegen de minister vanwege het afschaffen van de bed-bad-broodregeling/LVV voor ongedocumenteerde vluchtelingen.
Uitkomst: minister Faber mag de opvang van 28 vreemdelingen in de gemeente Amsterdam niet zomaar stopzetten. Belangrijk in deze uitspraak is ook dat de rechters oordelen dat de landelijke overheid de plicht heeft ervoor te zorgen dat kwetsbare mensen niet in een onmenselijke situatie terecht komen, een plicht die is vastgelegd in het ‘Handvest van de grondrechten van de Europese Unie’ en in artikel 3 van het EVRM (Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens). Dit artikel verbiedt foltering én onmenselijke of vernederende behandeling. De overheid moet eerst per persoon onderzoeken of beëindiging van opvang niet leidt tot een situatie die in strijd is met dit artikel. Dit betekent dat niemand – ongeacht verblijfsstatus – mag worden blootgesteld aan extreme armoede, zoals leven op straat zonder eten, zorg of onderdak. Dit recht is absoluut en kent geen uitzonderingen. Zolang dat onderzoek niet is gedaan, moet de opvang doorgaan. En de kosten daarvan zijn voor de minister.
De uitspraak onderstreept dat het recht op een menswaardig bestaan ook geldt voor ongedocumenteerde mensen, en dat overheidsbesluiten zorgvuldig en individueel onderbouwd moeten zijn. Opvang voor kwetsbare mensen zonder geldige verblijfstitel is dan ook geen gunst maar een recht. Moedig tegenspel dus van de rechtbank richting Wilders.
(Zie: https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Amsterdam/Nieuws/Paginas/Bed-bad-brood-regeling-in-Amsterdam-voorlopig-gehandhaafd-voor-28-personen-.aspx en het bericht van ASKV hier op Facebook.)
Terug naar het Pakhuis: de zaal was bomvol en de reacties waren alom enthousiast: een bemoedigende en inspirerende avond in een prettige sfeer. Er was een heldere boodschap van het @Kerkasiel Kampen: gewortelde kinderen moeten hier mogen blijven. Here to Support het wereldhuis en @Wij maken Plek, initiatieven die steun verlenen aan vluchtelingen, gaven kort en krachtig aan wat ze doen en waar ze voor staan.
Tegenspel van asieladvocaten werd ook verwoord door Maartje Terpstra: inschakeling van experts zoals professor Mirjam van Reisen die aantonen dat de IND vaak mis zit bij de beoordeling van asielaanvragen van Ethiopische Eritreeërs. Uiteindelijke beslissingen laten soms al langer dan tien jaar op zich wachten waardoor het leven van de betrokkenen al die tijd (!) op hold staat.
En: kunstenaars van collectief We Sell Reality lieten aan de hand van twee projecten zien hoe zij verbeeldend ‘licht schijnen op Europa’s falende vluchtelingenbeleid’.
Een bemoedigende en inspirerende avond dus, met dank ook aan Pakhuis de Zwijger die zoals altijd voor een gastvrij onthaal zorgde en een perfecte techniek!