Verslag fakkelmanifestie 21 maart tegen racistisch geweld in Europa

In het kader van de Internationale Dag tegen Racisme hielden woensdagavond 21 maart 2012 ruim zeventig mensen een fakkelmanifestatie bij de Dokwerker in Amsterdam ter nagedachtenis van de slachtoffers van racistisch geweld in het afgelopen jaar in Europa.

Alejandra Slutzky van het Platform Stop Racisme & Uitsluiting opende de herdenking op het Jonas Daniël Meijerplein, gevolgd door de eerste spreker Rob Witte. Daarna werd door het publiek de namen voorgelezen van de slachtoffers van racistisch geweld, begeleid met soundscapes door Jan Kees Helms op gitaar.

 

Nadat een aantal bezoekers bloemen had neergelegd bij de Dokwerker, nam Nico van Apeldoorn het woord om scherp te ageren tegen het bijna ongrijpbare gevaar van groeiend racisme in de samenleving. Zijn in 1981 gepubliceerde gedicht “Fascisme kan je ruiken” sloot af met de zin: “Fascisme kan je ruiken, en Wilders stinkt.”, een kleine variatie op de oorspronkelijk geschreven zin: “Fascisme kan je ruiken, en de toekomst stinkt.” Dertig jaar na dato heeft het heden de toekomst ingehaald.

Laatste spreker van de avond was dichter G.W. Sok, waarna de fakkelmanifestatie afgesloten werd met live muziek van Stefka.