Procedures in plaats van detentie

 

uit de weblog van Anja Meulenbelt

dinsdag 16 maart 2010

Gisteren kort over de bijeenkomst van Vrouwen tegen Uitzetting - waar nog meer over volgt. Er is op allerlei manieren actie nodig. Vandaag presenteer ik één simpele manier. Geld overmaken.

 

uvt-11-of-1.jpg
(Alied Blom)

Alied Blom presenteerde het initiatief. Iedereen die iets te maken heeft als vrijwilliger of beroeps met de strijd voor een menswaardige behandeling van asielzoekers kent Gabbi Wieringa. Die heeft besloten om het niet langer aan te zien, en vangt dakloze asielzoekers op, of brengt ze ergens onder bij mensen die mee willen werken. Maar ze doet nog veel meer dan dat. Als de mensen eenmaal tot rust zijn gekomen heeft ze intensieve gesprekken met hen, en dan komen vaak feiten en verhalen boven die bij het IND niet boven tafel zijn gekomen. Ze legt een dossier aan, en met dat dossier is het in de laatste anderhalf jaar zestien keer gelukt om iemand legaal een verblijfsvergunning te bezorgen. Het is ook al een keer gebeurd dat het IND een fout toe heeft moeten geven, dat ze iemand terug wilden sturen naar een land waar ze gevaar liep, die kreeg een verblijfsstatus met terugwerkende kracht van vijf jaar - ze wachtte al tien jaar.

uvt-5-of-1.jpg
(Gabbi Wieringa)

Het verkrijgen van een verblijfsvergunning kost geld, leges, en dat is een som geld die de meeste asielzoekers niet kunnen betalen. Dat geld moet trouwens elk jaar opnieuw worden betaald, en wie dat niet kan dreigt opnieuw te worden uitgezet. Dus is er een fonds opgericht: Procedures ipv detenties, en hier kan je geld heen: giro 5221342,  ten name van A. Blom, Amsterdam, ovv procedures ipv detentie

.

Wil je zelf geen gezin over de vloer? Toch wat doen? Maak dan maar even geld over. Dat helpt ook.

En overigens zijn wij van mening dat er onafhankelijk toezicht moet komen op het IND.